Prva serija predavanja na Ekološkoj pravnoj klinici u Sarajevu

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexis Brown)

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, njih 20, prisustvovali su prvoj sesiji Ekološke pravne klinike, kako bi im se približili modaliteti putem kojih mogu rešavati određena pravna pitanja u oblasti zaštite životne sredine.

Ekološku pravnu kliniku koju će budući pravnici pohađati tokom oktobra i novembra, organizovalo je Udruženje Aarhus centar u Bosni i Hercegovini, uz finansijsku podršku Grada Sarajeva i Misije OSCE-a u BiH.

Misija ovog projekta jeste da se razvijaju pravne veštine, kritičko mišljenje i na taj način podstakne osetljivost za aktuelne probleme zaštite životne sredine u zajednici. Naročito je značajno da se uspostavi i saradnja na ovom polju u oba entiteta BiH, jer životna sredina ne poznaje granice.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mikael Kristenson)

Aarhus centar nastoji da, u okviru obrazovanja budućih pravnika, razvije svest o potrebi da se stečena znanja aktivno primene na konkretne slučajeve vezane za problematiku zaštite životne sredine.

Aarhus Centar je otvoren 2012. godine u Sarajevu, s ciljem da osigura kvalitetniji pristup informacijama o životnoj sredini, podstakne javne diskusije i da se što više građana uključi u donošenje odluka u ovoj oblasti.

Izvor: Grad Sarajevo