Prva klimatski neutralna turistička atrakcija – Spiralna kula

Foto: Facebook (screenshot)

Čitav tim inženjera iz holandskih kompanija KCI, Bosch Rexroth, Hillebrand i NorthernLight radili su na konceptualnom rešenju projekta zvanog „Spiral Tower“.

Njihova ideja zasniva se na kombinovanju različitih izvora obnovljive energije kako bi se omogućilo samostalno funkcionisanje tornja koji bi u kabinama vozio posetioce do samog vrha gde bi uživali u panoramskom pogledu.

Vetrenjača će biti smeštena na vrhu tornja, koji će biti visine od 60 do 150 metara, dok će solarni paneli biti integrisani na fasadi zajedno sa vertikalnim vrtovima. Takođe, kabine pri povratku ka podnožju će stvarati dodatnu energiju, piše Dezeen.

Dizajnerski tim istakao je da je inspiraciju pronašao u čuvenom točku Londonsko oko, kao značajnoj turističkoj atrakciji britanske prestonice. Ipak, njihova je ideja da odu i korak dalje, pa da ova atrakcija bude održiva i da funkcioniše energetski nezavisno.

Predviđeno je da u svakoj kabini istovremeno može da se vozi do 12 putnika, a vožnja do vrha i nazad bi trajala između tri i deset minuta.

Pročitajte više na portalu Gradnja!

Autorka: Anđela Aleksić