Prva inspekcijska kontrola za upotrebu plastičnih kesa u maloprodaji

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Shadi Mahayni)

Tokom današnjeg dana sprovedena je koordinisana akcija Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Beograda i komunalnih inspekcija na teritoriji opština Vračar, Voždovac, Zvezdara, Savski venac i Palilula, a povodom sve učestalijih prijava građana da se u velikom broju prodajnih objekata trgovinskih radnji još uvek prodaju plastične kese koje nisu biorazgradive, saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Akcija je sprovedena na osnovu Odluke o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga, a tom prilikom je utvrđeno da se na kasama svih nadziranih trgovinskih objekata nalaze biorazgradive kese, papirne kese i cegeri.

Pored toga, konstatovano je da su u pojedinim nadziranim trgovinskim objektima, u delu za prodaju voća, još uvek u upotrebi kese koje nisu razgradive, te su one uklonjene po nalogu inspektora.

Kako napominju iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, sa ovakvim vrstama koordinisanih aktivnosti komunalnih inspekcija nastaviće se i ubuduće u cilju poštovanja ove odluke koja je u interesu svih građana Beograda i očuvanja životne sredine.

Izvor: Grad Beograd