Prva fabrika biogasa u Srbiji pustila u rad prošireni deo energane u Vrbasu

Srbija

mirotin energoKompanija „Mirotin-Energo“, deo grupacije „Mirotin grupa“, pustila je u rad prošireni deo energane na biogas, tj. proširila postojeće postrojenje kapaciteta 1MW sa dodatnih 0,5MW. Pored toga, u sklopu energane izgrađena je i nova laguna od 10.000 kubnih metara što će dodatno povećati proizvodnju biogasa iz biomase za 2 miliona kubnim metara.

Svečano puštanje u rad ove proširene energane u petak 13. decembra predvodio je predsednik vojvođanske vlade, gospodin Bojan Pajtić, koji je tom prilikom istakao značaj energetskog resursa Vojvodine, tj. korišćenja biomase kao obnovljivog izvora energije; kao i da je pokrajina usmerila oko 40 miliona dinara u različite programe razvoja kompanija i da će i naredne godine nastaviti sa finansiranjem projekata igradnje postrojenja na biogas.

Pajtić je dodao da se na nivou pokrajine oko 30 miliona tona biomase ne iskoristi svake godine, a od čega bi se mogla proizvoditi i električna i toplotna energija istovremeno.

Direktor „Mirotin grupe“, gospodin Zdravko Pavićević, izjavio je za RTV Vojvodina da ova fabrika može biti dobra motivacija poljoprivrednicima i vlasnicima gazdinstava da se okrenu obnovljivim izvorima energije.

B.R.