Prva elektronska berza za trgovinu biomasom

Srbija

zzPrivredna komora Srbije najavila je da će do jeseni na svom sajtu otvoriti prvu elektronsku berzu za trgovinu biomasom. Od otpada iz biljne, stočarske i drvne proizvodnje možemo da prozvedemo 60 odsto energije koja nam je potrebna. Iskoristivo je samo dva odsto, procenjuje PKS. Zato će na poddomenu „Zelena Srbija“ objavljivati i stručne radove i zakonske akte koji definišu korišćenje energije iz obnovljivih izvora.

„Problem je i što Republika Srbija subvencioniše dobijanje električne energije iz obnovljivih izvora energije a najveći potencijal kada govorimo o biomasi je za dobijanje toplotne energije, za to za sada nemamo subvencije države“, kaže Vera Ražnatović iz Privredne komore Srbije.

U Srbiji samo nekoliko velikih agrarnih kompanija ima zatvoren sistem u kome se otpatci iz proizvodnje pretvaraju u energiju.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su svesni potencijala poljoprivrednih gazdinstva koja bi mogla da budu male bioenergana koje kao pogonsko gorivo koristi stajnjak ili žetvene ostatke ali, dodaju, novac za investiranje u takvu tehnologiju biće im na raspolaganju tek sa otvaranjem evropskih fondova za ruralni razvoj. Trenutno, prosek vade proizvođači koji se odlučuju za solarne panele, budući da ta tehnologija sve više pojeftinjuje.

Izvor: rts.rs

Vesna Vukajlović