Prva američka država koja je zabranila testiranje šminke i kozmetike na životinjama – Kalifornija

Prva od 50 saveznih država u okviru Sjedinjenih Američkih Država koja je zabranila testiranje šminke i kozmetičkih proizvoda na životinjama je Kalifornija. Dvadeset osmog septembra 2018. godine guverner Džeri Braun potpisao je Kalifornijski ukaz o kozmetici proizvedenoj bez okrutnosti prema životinjama.

Foto-ilustracija: Pixabay

Propis stupa na snagu 1. januara 2020. godine i sprečava uvoz i prodaju kozmetike testirane na životinjama. Oni koji ga prekrše moraće da plate osnovnu kaznu od 5 hiljada dolara a svaki dodatni dan upražnjavanja ovih nedozvoljenih aktivnosti koštaće ih po još 1000 dolara.

U proizvodnji hemijskih preparata koriste se miševi, pacovi, zečevi i zamorci. Većina testiranih životinja biva ubijeno nakon izvršenih laboratorijskih eksperimenata, a prethodno bivaju izloženi iritirajućim ili čak smrtonosnim supstancama.

Najveću prepreku uspešnom sprovođenju ovog kalifornijskog zakona predstavlja nepostojanje alternativne procedure eksperimentisanja.

Kalifornija je još jedna u nizu vlada koje su usvojile zabranu (zlo)upotrebe životinje u laboratorijama kozmetičkih kuća. Na ovaj korak pre nje odlučila se Evropska unija, Indija, Izrael i Norveška.

Jelena Kozbašić