Proverite svoje dimnjake

Vesti | Srbija

Foto: https://pixabay.com

Кako sezona grejanja kod nas uveliko traje, u poslednje vreme, sve veći broj domaćinstava vraća se „tradicionalnom“ načinu grejanja – na drva ili ugalj.

Jedan od bitnih elemenata grejanja je dimnjak, koji se smatra jednim od najčešćih uzročnika požara, kako u domaćinstvu, tako i u industriji.

Požari najčešće nastanu, jer ložimo vatru na neodgovarajući način, zatvaramo dovod vazduha, koristimo loše gorivo, a i neredovno održavamo dimovodne uređaje.

Uzroke nalazimo i u promeni energenta, jer se tokom poslednjih godina mnogo ljudi vratilo grejanju čvrstim gorivom u različitim oblicima.

– Najčešći uzrok požara u ovo doba godine jesu neočišćeni dimnjaci i upotreba grejnih tela, ili neispravnih ili na neadekvatan način. U letnjem periodu je to, su to, najčešće požari na otvorenom prostoru, sa raznim uzrocima, kaže Ljubica Кrnjajić, predsednica Vatrogasnog saveza Novi Sad.

Znaci požara u dimnjaku su snažan bubnjajući zvuk, crni dim iz dimnjaka, izbijaju iskre ili čak plamen, rozete su vruće, sagorevanje je slabije, po stanu se širi neprijatan miris dima, a zidovi dimnjaka su vreli.

– Moraju se u toku grejne sezone čistiti ukoliko im se, ukoliko se koristi ogrev koji više čađi stvara ili gde je takav dimnjak gde se više taloži. Dimnjak se jedino zapali jedino kada unutra ima neočišćene čađi i može se desiti da ima konstruktivni problem, kaže Ljubica Кrnjajić.

U Vatrogasnom savezu opominju građane da je važno čišćenje dimnjaka na početku i na kraju sezone, kako bi se sprečile eventualne nesreće.

Požari te vrste, naime oštećuju konstrukciju dimnjaka, a ukoliko se prošire na druge delove kuće, mogu ostaviti i teže posledice.

Izvor: RTV

Milisav Pajević