Protokol između Srbije i Rusije za stabilno snabdevanje gasom

Svet

gas balkans.aljazeera.net

Protekle nedelje Rusija je smanjila isporuku gasa Srbiji za 28 odsto zbog duga od 224 miliona dolara. Kako bi se regularno snabdevanje nastavilo u ponedeljak 3. novembra 2014. godine najavljeno je potpisivanje protokola o snabdevanju gasom između ove dve zemlje.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je u planu da preduzeće „Srbijagas“ do kraja ove godine isplati Rusiji deo duga koji iznosi 100 miliona dolara. On je dodao da je rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen predviđeno da polovina duga za gas Rusiji bude isplaćena putem kredita, dok će se za drugu polovinu biti dogovorena dinamika isplate.

Gospodin Antić je rekao da je u proteklim danima isporuka gasa iz Rusije iznosila 3,2 miliona kubika gasa dnevno umesto predviđenih 4,5 miliona kubika dnevno. On je istakao da je snabdevanje gasom ipak normalno nastavljeno jer se 1,2 miliona kubika dnevno obezbeđivalo iz domaće proizvodnje gasa, a iz podzemnog skladišta Banatski Dvor uzimano je manje od 2 miliona kubika gasa dnevno.

Predstavnik Srpskog udruženja za gas gospodin Vojislav Vuletić izjavio je da će snabdevanje gasom u Srbiji ostati stabilno jer u Banatskom Dvoru postoje zalihe gasa koje se procenjuju na oko 5 miliona kubika dnevno. On je istakao i da su određene količine gasa obezbeđene iz Mađarske, ali da je ipak potrebno početi sa otplatom duga Rusiji.

Sandra Jovićević

foto: balkans.aljazeera.net