Protiv zagađenog vazduha moguće je boriti se HRANOM

Foto-ilustracija: Pixabay

Stanovnici svih većih gradova u siromašnijim zemljama, kao i polovina u onim bogatijim, muče istu muku – nepodnošljiva zagađenost vazduha koja je potencijalno opasna za zdravlje, pa i sam život. Iako je jedino pravo rešenje za ovaj problem ulaganje u obnovljive izvore energije, običan čovek ima načina kako da se sam sačuva od štetnih uticaja vazduha koji diše.

Loš kvalitet vazduha odavno se povezuje sa bolestima pluća, srca, bubrega, ali i dijabetesa, Alchajmerove bolesti i drugih demencija, prevremenih porođaja, kao i mentalnim poremećajima. Koliko je zagađenje vazduha ozbiljan problem, govori podatak da toksične čestice mogu prodreti ne samo u disajne organe, već i u mozak ili polne organe.

No, ako je verovati najnovijem naučnom istraživanju, ishrana pojačana omega-3 masnim kiselinama umnogome može da nam pomogne u borbi protiv zagađivača, prenosi Guardian.

Studija Univerziteta Harvard, sprovedena na miševima, pokazala je da simptomi upala i oksidacionog stresa u samim ćelijama mogu biti za 30 do 50 odsto smanjeni unosom hrane kao što je masna riba, lan ili konoplja, kao i to da su baš ove namirnice odlična prevencija za bolesti koje se češće javljaju u zagađenim oblastima.

– Svima koji žive u zagađenim sredinama preporučio bih da uzimaju omega-3 masne kiseline, bilo kroz hranu, bilo u vidu suplemenata. Činjenica je da one nisu lek, ali su nutrijent koji može mnogo da učini da sačuvamo zdravlje ili sprečimo progres bolesti. U svakom slučaju, s njima možemo da krenemo odmah, dok je ulaganje u emisiju štetnih gasova dugoročna investicija, koja neće tako brzo uroditi plodom – poručio je autor istraživanja, doktor Jin Kang.