Protesti protiv klimatskih promena i u Hrvatskoj

Foto: Facebook (screenshot @
School Strike 4 Climate Croatia)

U sklopu Svetskih klimatskih protesta, u petak 29. novembra 2019, inicijativa mladih „FridaysForFuture Hrvatska“ organizuje proteste u tri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku i Šibeniku.

Takođe, Inicijativa u subotu 30. novembra u Splitu organizuje akciju čišćenja na invalidskoj plaži Bačvice.

Svet kakav poznajemo postaje nam nepoznat, navodi se u najavi protesta. Venecija upravo proživljava najveće poplave u poslednjih 50 godina, poplavljeno je 85 odsto grada, a gradonačelnik Luiđi Brunaro je za dramatičnu situaciju okrivio klimatske promene. Istovremeno, u Australiji je zabeleženo više od stotinu požara, nestaju šume, a ljudi tokom dana vide samo prašinu.

Komentari u Hrvatskoj, ali  i širom sveta su slični. Uglavnom govore o tome da mladi ne žele da žive u takvoj stvarnosti. Žele da generacije nakon njih imaju normalne živote i detinjstva, a ne da budu u opasnosti od posledica klimatskih promena i prirodnih nepogoda uzrokovanih ljudskim uticajem. Stoga ti isti mladi i odlučuju da se bore. Na protestima za klimu u septembru 2019. godine brojke pokazuju kako društvo više ne može da stoji po strani i čeka – zadivljujućih 4.500 lokacija u 150 zemalja dobilo je podršku čak 6 miliona protestanata širom sveta.

Ipak, borba protiv klimatskih promena još uvek nije gotova, a mladi ne odustaju. U Hrvatskoj kao jedini način koji vide za pokretanje promene jeste da se uključe svi – učenici, studenti, vaspitači i profesori, roditelji, penzineri, sindikati, radnici i svi ostali kojima je stalo do vlastite budućnosti i budućnosti svoje dece, jer globalno zagrevanje ne čeka.

Više informacija o protestima mogu se naći na Fejsbuk stranici School Strike 4 Climate Croatia i samom događaju Protest za klimu (Zagreb).

Izvor: Ekovjesnik