Protesti na Staroj planini protiv izgradnje mini hidroelektrane

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Facebook (screenshot)

U četvrtak, 5. septembra, meštani sela u okolini Stare planine, zajedno sa planinarima i ljubiteljima prirode iz Niša, Knjaževca i Pirota, organizovali su  protest u Toplom Dolu zbog najavljene gradnje derivacione mini hidroelektrane (MHE) na Toplodolskoj reci.

Investitor Dragan Josić ipak se nije pojavio sa bagerima tog dana, kao što su meštani očekivali, ali to nisu shvatili kao znak da je odustao od gradnje.

Meštani su iz predostrožnosti počeli da organizuju noćna dežurstva, a most vezali lancem i katancem, kako bi se zaštitili od dolaska bagera.

Toplodolci su podsetili da je ova MHE samo jedna od ukupno sedam čija se gradnja planira u tom delu planine, što bi, prema rečima meštana, značilo da u cevima nestaje preko 40 kilometara čiste planinske reke.

Podršku meštanima na protestu dao je i Zoran Stojanović, odbornik opozicione odobriničke grupe „Najbolje za Pirot“ u pirotskoj Skupštini, koji smatra da bi se velika nepravda nanela stanovništvu izgradnjom MHE, jer bi se smanjili doprinosi domaćinstava.

Jedan od prisutnih komentarisao je toplodolske i dojkinačke delove Stare planine kao najlepše, ali i posledice ako se oni unište, odnosno gubitak čiste izvorne vode i mnogih autohtonih vrsta riba i insekata.

Foto: Facebook (screenshot)

Podršku protestantima dali su i planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša. Načelnik Nenad Stevanović istakao je da će se planinari boriti sa meštanima do samog kraja kako bi sačuvali Toplodolsku i druge reke u tom kraju, kao i više desetina vodopada na njima.

Meštani su na protestu ponovili da reke Stare planine za njih znače život i da se, u slučaju da ih investitor uništi, moraju odseliti.

Savez mesnih zajednica Stare planine 7. septembra proglasio je vanredno stanje zbog, kako se navodi, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije.

Jelena Cvetić