Protest u Staroj Pazovi zbog izgradnje postrojenja za preradu otpada

Upravljanje otpadom

Protest u Staroj Pazovi zbog izgradnje postrojenja za preradu otpadaPočetkom marta više stotina građana iz Stare Pazove i okoline okupljeno oko udruženja „Za zdravu opštinu Stara Pazova“ ušestvovalo je na protestu protiv izgradnje postrojenja za preradu otpada koji je održan u zgradi opštine Stara Pazova, a kome su prisustvovali i stručnjaci za zaštitu životne sredine.

Protest je organizovan zbog toga što je opština Stara Pazova krajem prošle godine odobrila izgradnju postrojenja za preradu industrijskog otpada na teritoriji deponije za odlaganje smeća, a građani su protiv njegove izgradnje zbog toga što će biti izgrađeno na poljoprivrednom zemljištu na nešto više od 3 kilometara udaljenosti od naselja.

Stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine govorili su o štetnosti postrojenja za preradu smeća, a ukazano je i na to da će ovo postrojenje umesto 4 hektara koje sada zauzima deponija zauzeti čak 61 hektar obradivog zemljišta. Takođe je rečeno da se Prostorni plan ove opštine ne sme menjati kako bi se realizovao ovaj projekat, ali je i zaključeno da bi trebalo organizovati referendum na kome bi se građani izjasnili da li su za ili protiv postrojenja za preradu industrijskog otpada.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Evropskom komisijom za razvoj, a vrednost ovog postrojenja je oko 35 miliona evra. Osim opštine Stara Pazova njegovu izgradnju su odobrili i Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

S.J.