Protest protiv nove MHE na brani jezera “Vrutci”

Vesti | Srbija

Foto: Fejsbuk/Libergraf

Nevladina organizacija Libergraf iz Užica, pozvala je građane na protest zbog, kako navode, najavljene izgradnje mini hidroelektrane na brani jezera “Vrutci”.

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, protest je najavljen za danas od 17 časova ispred gradske uprave.

“Da li će i do kada građani Užica koristiti vodu za piće iz akumulacije “Vrutci” izgleda da uopšte ne zavisi od njih”, kažu iz ove organizacije.

Dalje navode da se u Prostornom planu područja posebne namene “Sliv akumulacije Vrutci” pored MHE “Vrutci” nalazi ucrtana još jedna, za sada nepostojeća mini hidroelektrana.

“Tokom jeseni 2020. godine došli smo do informacija da se na brani “Vrutci” odvijaju radovi na adaptaciji zatvaračnice i ispusta za garantovani ekološki proticaj u cilju energetskog iskorišćenja, ili bolje rečeno pripremni radovi za izgradnju još jedne MHE”, navodi se u saopštenju Libergraf.

Kako objašnjavaju, nadležnima su uputili Zahtev da na terenu urade inspekcijski nadzor kako bi utvrdili da li se pomenuti radovi izvode u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. 

Jezero “Vrutci” je veštačko jezero, koje je nastalo pregrađivanjem reke Đetinje i grad iz njega dobija vodu. Krajem 2013. godine zbog zagađenosti jezera, obustavljeno je snabdevanje grada vodom. Nakon toga usledila je sanacija, a zahvaljujući rekonstruisanoj fabrici vode, građani Užica se i dalje snabdevaju vodom s akumulacije “Vrutci“.

Energetski portal