Protein dobijen iz vazduha – jedan od koraka ka hrani budućnosti

Vesti | Hrana | Svet

Foto: Facebook (screenshot @Solar Foods)

Proizvodnja hrane jedna je od grana privrede koja umnogome doprinosi zagađenju životne sredine. Ipak, kao odgovor na to, finski naučnici daju svoj novi „vazdušni“ izum – protein od vazduha.

Protein se proizvodi iz bakterija iz zemlje koje se hrane vodonikom izdvojenim iz vode električnom energijom.

Primarni cilj je da se stvori hrana koja može da se uzgaja uz nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Pilot-fabrika u kojoj je započeto ovo istraživanje „Solar Foods“ nalazi se na periferiji Helsinkija. Naučnici smatraju da će, za koju deceniju, novac potreban za proizvodnju ovog proteina biti jednak troškovima proizvodnje soje. Što se tiče upotrebe zemljišta, protein se u odnosu na soju pokazao efikasnijim, što smatraju da bi dodatno trebalo da popularizuje i podrži ovu inicijativu.

Rade na tome da njihovo proteinsko brašno „Solein“ bude neutralni dodatak svim vrstama hrane. Nadaju se da će prva fabrika biti otvorena već 2025. godine.

Naučnici očekuju da proteini iz vazduha preciznom fermentacijom budu oko 10 puta jefitiniji od životinjskih proteina i to već u narednih 15 godina.

Ipak, jasno je da će biti potrebno dosta vremena da količina ove sintetizovane hrane zadovolji globalno tržište.

Za ovu proizvodnju najbitnije su inovacije i poboljšanja na polju obnovljivih izvora energije. Pre svega je ključna cena električne energije, tako da se nadaju da će se troškovi smanjiti jer je sve više čiste energije na tržištu.

Jedna od osnovnih ideja vodilja jeste da bi se ovim tipom proizvodnje hrane obezbedilo očuvanje biodiverziteta, ali i odgovarajući odgovor na problem zaštite životne sredine.

Jelena Cvetić