Proširiti oblast delovanja Centra za održivi razvoj Crne Gore

Region | Održivi razvoj

mrt gov centar za or

U ponedeljak 28. marta 2016. godine održana je sednica Upravnog odbora Centra za održivi razvoj u Crnoj Gori.

U okviru sednice usvojen je Plan rada za 2016. godinu koga čini osam tekućih i devet planiranih projekata, a među kojima su posebno značajni projekti razvoja niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori, jačanje sistema zaštićenih područja, priprema nacionalnog izveštaja u oblasti klimatskih promena, inventar gasova sa efektom staklene bašte, upravljanje otpadom koji sadrži PCB, povećanje energetske efikasnosti, zelena ekonomija, održivo upravljanje otpadom.

Predstavljen je Projekat niskokarbonskog turizma čija je realizacija počela u januaru 2015. godine, a koji ima za cilj smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u sektoru turizma kroz niz praktičnih aktivnosti koje treba da omoguće ekološki optimalan razvoj sektora turizma. Projekat će trajati do 2019. godine, a njegova vrednost iznosi oko 3 miliona dolara.

Na sednici je bilo reči i o definisanju biciklističke rute Euro Velo 8, kao i definisanju rute za saobraćanje sa morske strane ekološkim optimalnim prevoznim sredstvima na prostoru Boko-kotorskog zaliva. Govorilo se i o instaliranju opreme za smanjenje emisije ugljen dioksida u luci Kotor, kao i o pilot projektima u turizmu koji bi trebalo da doprinesu ublažavanju klimatskih promena. Takođe, pozitivno su ocenjeni pristigli predlozi koji se odnose na upravljanje sistemom javne rasvete u Herceg Novom, uspostavljanje lokalnog brodskog prevoza brodovima na solarni pogon u Boki Kotorskoj, rekonstrukciju gradske rive Pive, izgradnju biciklističke staze od Tivatskih solila do raskrsnice za Pržno.

Rečeno je i da će Centar za održivi razvoj nastaviti da deluje kao zajednički program koji po modelu bliskog partnerstva sprovode Vlada Crne Gore i UNDP do 2020. godine, ali da će njegov programski portfolio biti proširen i usklađen sa sprovođenjem Nacionalne strategije održivog razvoja. Osim toga, važna komponenta odnosiće se i na stručnu pomoć u obradi indikatora održivog razvoja za koje nacionalne institucije nemaju kapaciteta.

Sandra Jovićević

foto: mrt.gov.me