Proširenje saradnje Srbije sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine 

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je juče sa šeficom Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Mikelom Telatin o proširenju saradnje po pitanjima zaštite životne sredine.

Ministar Trivan upoznao je šeficu Kancelarije UNOPS-a u Srbiji sa radom i aktivnostima Ministarstva zaštite životne sredine, i ukazao da najznačajniji ekološki problemi u Srbiji koji su prioritetni za rešavanje, kao što su upravljanje čvrstim otpadom i prečišćavanje otpadnih voda, predstavljaju ujedno prostor za zajedničko delovanje i realizaciju zajedničkih projekata. Trivan je naglasio da je pomoć u realizaciji projekata naročito značajna za manje lokalne samouprave, gde često nedostaju kapaciteti i za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov za dalja projektna investiranja.

Ministar Trivan je izrazio opredeljenje za jačanje međunarodne saradnje u svim segmentima zaštite životne sredine, i izrazio zahvalnost za incijativu za proširenje saradnje sa UNOPS-om. On je ocenio da delovanje Ujedinjenih nacija i njihovih radnih tela na prostoru Srbije i u regionu predstavlja snažan podsticaj trasiranju uspešnih projekata koji donose realne pomake u stanju životne sredine i pozvao na operativno i praktično zajedničko delovanje sa UNOPS-om u projektima kojima će se postići konkretni rezultati u poboljšanju životne sredine i kvaliteta života građana.

Mikela Telatin ukazala je na visoku zainteresovanost ove organizacije za proširenje saradnje u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine i navela niz primera podrške UNOPS-a kroz projekte rešavanju životnih problema građana koji potvrđuju značaj njihovog delovanja u regionu.

Ona je istakla da UNOPS podržava ciljeve Srbije u oblasti zaštite životne sredine i da će se u tom smislu angažovati na daljem proširenju zajedničke saradnje.

Ministarstvo zaštite životne sredine