Prosečna cena benzina u Srbiji niža od proseka regiona

Srbija | Nafta

imagesPrema podacima Udruženja naftnih kompanija srbije – UNKS-a, ovonedeljna prosečna maloprodajna cena benzina BMB 95 u Srbiji je 132,70 dinara po litri, evrodizela 138,96 dinara, dok je prosečna cena litre TNG autogasa 65,33 dinara.

I dalje su najniže cene goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, zemljama koje su zbog veoma niskih državnih zahvatanja preuzele deo potrošnje iz pograničnih delova naše i drugih susednih zemalja, a samim tim i fiskalne prihode, navode iz UNKS-a.

Isti negativni efekat po budžet Srbije se ostvaruje i kada je u pitanju snabdevanje tranzitnog saobraćaja, koji se dominantno okreće snabdevanju gorivom u navedenim susednim zemljama.

Prema podacima UNKS-a, najskuplji benzin BMB 95 plaćaju Grci – 1,35 evra po litri, i Slovenci – 1,22 evra, dok je žiteljima u BiH za litar tog goriva potrebno 0,9 evra, a Makedoncima 0,99 evra.

U Srbiji prosečna cena benzina BMB 95, prerčunata u evrima, iznosi 1,07 evra.  Kada je reč o dizelu, najvišu cenu od 1,16 evra po litri ima Albanija, a odmah iz nje je Srbija za iznosom od 1,12 evra, dok je ovog gorivo najjeftinije u Makedoniji, gde košta 0,79 evra.

Po prosečnoj ceni TNG autogasa, Srbija se nalazi u „zlatnoj sredini“ sa iznosom od  0,53 evra, najskuplji autogas plaćaju Mađari – 0,64 evra, a najnižu cenu ima BiH, svega 0,30 evra, pokazuju podaci UNKS-a.

Prosečne maloprodajne cene benzina u Srbiji su u odnosu na početak marta, kada je gorivo bilo najjeftinije, povećane za oko 7,0 odsto, dizel je skuplji za 11 procenata, dok je TNG autogas jeftiniji za oko pola procenta.

Izvor: rts.rs

Vesna Vukajlović