Pronađena još tri leša strogo zaštićene vrste orla belorepana

Srbija

dsc_0224_549808Na području Pančevačkog rita zabeležen  je prošle nedelje još jedan slučaj trovanja zaštićenih divljih vrsta ptica. Na poljima između Kovilova i Vrbovskog pronađena su tri leša strogo zaštićene vrste orla belorepana (Haliaeetus albicilla), prema navodima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Prema tim informacijama, koje je preneo i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, uginule životinje našao je radnik prilikom tretiranja njiva, koji je zatim prijavio slučaj lovočuvaru. Razlog trovanja ovih retkih ptica je pogrešna upotreba ili zloupotreba pesticida, čije žrtve nisu samo „nepoželjne” životinje već u velikoj meri i ugrožene i retke vrste, poput orla belorepana, ali i domaće životinje.

Trovanje divljih životinja pesticidima, bilo namerno ili nenamerno, je ozbiljan problem koji na kraju ne ugrožava samo ugrožene vrste životinja već i nas ljude. Neodgovornom upotrebom pesticidi lako mogu dospeti do vode ili hrane koju koriste ljudi. Zbog svega toga je neophodna hitna i koordinisana akcija svih nadležnih institucija kako bi se suzbilo trovanje životinja.“ – istakla je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

Ministarstvo poljoprvrede i zaštite životne sredine pripremilo je predlog Protokola o postupanju i saradnji organa i organizacija u suzbijanju nelegalnog o ubijanja, zarobljavanja i trgovine divljim vrstama životinja u skladu sa Bernskom konvencijom. Protokolom se utvrđuju ciljevi i aktivnosti  saradnje svih nadležnih organa i organizacija. Ovim Protkolom će biti regulisane i detaljnije smernice i procedure za postupanje u svakom slučaju nelegalnih aktivnosti. Prvenstveno je važan istražni postupak, izricanje presuda i kontinuirano podizanje javne svesti o ovim pojavama i njihovim posledicama.

WWF – Svetski fond za prirodu pokrenuo je 2015. godine kampanju za odgovorno korišćenje pesticida u prirodi pod nazivom „Čujte i ne trujte! Orao pao”. Kampanja se realizuje uz podršku Pokrajinskog  sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a u saradnji s Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i JP „Vojvodinašume”.

Vesna Vukajlović

Izvor: www.wwf.rs