Promotivna vožnja turističkim vozom u NP Biogradska gora

Vesti | Turizam | Region

Povodom obeležavanja Evropskog dana parkova, 24. maja, JP Nacionalni parkovi Crne Gore organizovali su promotivnu vožnju turističkim vozom u NP Biogradska gora u cilju promocije nove turističke ponude.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Vozom su se provozali predstavnici nadležnih institucija i organizacija iz oblasti zaštite i promocije prirode.

Direktor JP  Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica kazao je, da Evropski dan parkova ove godine obeleežavaju u NP Biogradska gora koji se na mapi zaštićenih područja Dinarskog luka izdvaja kao jedna od poslednjih prašuma Evrope i kao nacionalni park koji se nalazi na Tentativnoj listi UNESCO, a brojnim aktivnostima koje JP Nacionalni parkovi Crne Gore  sprovodi, očekuju da će pored Durmitora i ovaj park ubrzo biti na UNESCO sajtu.

Nabavku je pomogla Vlada Crne Gore, Privredna komora Crne Gore i Uprava javnih radova koji su, kako kaže Klica, prepoznali značaj kroz realizaciju projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma“ u Crnoj Gori, a čiji je implementator UNDP.

Kako se navodi u saopštenju JP Nacionalni parkovi Crne Gore, nabavka dva turistička voza u NP Biogradska gora ukupne vrednosti 549.757 evra finansirana je iz kapitalnog budžeta Crne Gore, a sufinansirana od UNDP sa 130.800 evra.

Programom u NP Biogradska gora predviđeno je i pešačenje edukativnom stazom oko Biogradskog jezera, te degustacija autohtonih gastronomskih proizvoda sa prostora Bjelasice.

Pored programa u NP Biogradska gora, pod sloganom „Priroda, naše blago„, koji je ove godine predložila Europark federacija, edukatori JP Nacionalni parkovi Crne Gore organizovali su i edukativne radionice u NP Lovćen i NP Durmitor.

Milisav Pajević