Promocija monografije „Zrinska gora – regionalni park“

Vesti | Region | Održivi razvoj

Ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić učestvovao je na naučno-stručnom skupu i promociji monografije „Zrinska gora – regionalni park“ u petak. 21. februara.

Izdavač monografije je Zadruga “Zrinska gora”, a urednik je Matija Bučar, koji je godinama istraživao i obrađivao floru i faunu Zrinske gore.

Foto: Wikipedia/Glosator

Ovo je druga monografija na ovu temu koja na 500 stranica donosi naučene radove, fotografije, grafikone i nacrte koji su proizašli iz istraživanja ovog dela Hrvatske.

S obzirom na to da su zaštićena područja jedan od najdelotvornijih mehanizama za smanjenje pritisaka na biološku raznolikost ne čudi da su Uprava za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu životne sredine i prirode pri Ministarstvu zaštite okoline i energetike u saradnji s Zadrugom Zrinska gora, Sisačko-moslavačkom županijom, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim delovima prirode Sisačko-moslavačke županije, prošle godine započeli izradu stručne podloge za zaštitu područja Zrinske gore i reke Una u kategoriji regionalnog parka.

„Verujem da ćemo do kraja godine imati novi regionalni park“, rekao je ministar Ćorić i dodao: „dosadašnja valorizacija pokazala je kako je ovo područje izuzetno bogato prirodnim i kulturno-istorijskim nasleđem. Preliminarnim istraživanjima predložena je granica s površinom od 97.305 ha što predstavlja oko 21 odsto površine Sisačko-moslavačke županije.“

Župan Ivo Žinić istakao je kako je područje koje se prostire na teritoriju Petrinje, Gline i Dvora retko naseljeno, ali veoma bogato biljnim i životinjskim svetom. „Uz Lonjsko polje ovo bi bio drugo zaštićeno područje u županiji. Podsticaj za to je razvoj novih privrednih grana, kao i za ostanak stanovništva u ovom kraju“ zaključio je.

Ministar Ćorić je na samom kraju dodao kako se intenzivno radi i na zaštiti drugih područja Republike Hrvatske. „Naša ambicioznost širenja mreže zaštićenih područja u Hrvatskoj pokazuje kako na sinergiji s lokalnom zajednicom želimo da razvijamo svaki kutak naše zemlje, i to vodeći se principima održivog razvoja i suživota čoveka i prirode.“

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH