Promocija knjige „Upravlјanje prirodnom baštinom u Vojvodini“ i dokumentarnog filma „Trpeza života“

IMG_9841-1469-800-600-80-wm-right_bottom-100-watermarkpngPokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditelјstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode predstavili su pocetkom juna zajednički projekat – knjigu pod naslovom „Upravlјanje prirodnom baštinom Vojvodine“, sa željom da predstave sve ono što su ove dve institucije radile u prethodnih 15 godina na zaštiti prirode u Vojvodini, na obnovi retkih staništa i na zaštiti retkih ugroženih vrsta bilјaka i životinja. Publikacija je osnova za buduće planiranje i realizaciju aktivnosti na zaštiti prirode. Pored publikacije, održana je i promocija dokumentarnog filma „Trpeza života“ Ištvana Hama, ornitologa i autora filma.

Kourednik publikacije, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode dr Bilјana Panjković je ove aktivnosti ocenila kao novinu u našoj zemlјi, pogotovu što se za ovu namenu – očuvanje biloške raznovrsnosti – ne izdvaja dovolјno finansijskih sredstava.

Na promociji je govorio i recenzent knjige Prof. dr Goran Anačkov direktor Departmana za biologiju i ekologiju PMFa u Novom Sadu i istakao je da ova knjiga predstavlja putokaz za generacije koje dolaze kako da se sprovodi aktivna zaštita prirode u budućnosti. U uvodu knjige se navodi da je Vojvodina specifična, jedinstvena i poznata kako u nacionalnim, tako i u međunarodnim okvirima, jer se odlikuje značajnim ekosistemskim, specijskim i genetskim diverzitetom. Prioritetni zadatak zaštite prirode predstavlјa obnavlјanje staništa i vrsta, značajnih za biološku raznovrsnost staništa, povećanje površina pod prostornom zaštitom. U Vojvodini je danas pod zaštitu stavlјeno 135 prirodnih dobara, na površini od oko 138.000 hektara, što čini 6,4 odsto od njene.

http://www.pzzp.rs/

Vesna Vukajlović