Promene u načinu poslovanja “Srbijagasa” i EPS-a neophodne

Vesti | Srbija

Foto: Vlada Srbije

„Promene u načinu poslovanja „Srbijagasa“ i „Elektroprivrede Srbije“ su neophodne, jer hoćemo da imamo moderna, uspešna i moćna preduzeća“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Direktori javnih preduzeća moraju da sprovode odluke Vlade Srbije„, dodala je Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović kaže da ne može država stalno da dotira novac i pokriva dugove, hoćemo preduzeća koja će biti regionalno poznata po uspešnosti, a ne po problemima.

„Nema tu ličnih odnosa, direktori javnih preduzeća moraju da sprovode odluke Vlade Srbije, a moj zadatak je da te reforme sprovedem i energetski sektor učinim stabilnim i jakim“, izjavila je u jutarnjem programu TV Prva potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, saopštlo je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku.

Mihajlovićeva je rekla da u „Srbijagasu“ mora da se odvoje delatnosti transporta i distribucije gasa, jer ta preduzeća nemaju licencu za rad.

„Formirali smo radnu grupu da pomognemo ‘Srbijagas’ u sprovođenju promena. Kada to uradimo, imaćemo jasne informacije o investicijama, kako se sprovode, koliko su isplative, imaćemo uređeno poslovanje i javne nabavke, po našim zakonima i međunarodnim obavezama, a preduzeća će dobiti licence za rad. Nema vremena za čekanje, država je samo u 2019. preuzela gubitke ‘Srbijagas’ u iznosu od 1,2 milijarde evra“, rekla je ona.

Foto: JP Srbijagas

Mihajlovićeva se osvrnula i na reformisanje EPS-a, rekavši da se moraju odvojiti delatnosti proizvodnje i distribucije struje, kao i da trenutne investicije ovog preduzeća u iznosu od 600 miliona evra nisu dovoljne.

„Distribucija godišnje pravi gubitke od 250 miliona evra. Moramo da popravimo stvari da bi EPS bio regionalni igrač. Jer, EPS će graditi hidroelektrane na Drini, mora da bude moćan i jak, a trenutne vrednosti projekata od 600 miliona evra su jako male. Očekujem da distributivna delatnost u oba preduzeća dobije licence za rad najkasnije do aprila 2021, a da u 2021. vidimo koliko ćemo ulagati u distributivnu mrežu da bismo smanjili gubitke. I da se više ulaže u životnu sredinu, u koju je EPS do sada uložio samo 350 miliona evra“, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade pojasnila je da promene u načinu poslovanja EPS-a ne znače otpuštanje radnika niti privatizaciju ovog preduzeća.

Izvor: Vlada Srbije