Projekti

Jedna od početnih ideja pri osnivanju Energetskog portala Srbije je bila da pomogne budućim investitorima pri realizaciji projekata u oblasti EE i OIE. U prilici smo da pratimo i predstavimo brojne projekte iz Srbije i regiona, i na taj način utičemo na promovisanje obnovljivih izvora energije i svih institucija koje su uključene u proces dobijanja dozvola, pripreme dokumentacije i slično.

Ministarstvo rudarstva i energetike i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u nameri da omoguće investitorima da lakše sagledaju sve neophodne korake na putu od ideje do realizacije elektrane koja proizvodi električnu energiju po povlašćenim uslovima, pripremili su Vodič za investitore za projekte u oblasti OIE (Vodič). Vodič je koncipiran kao prezentacija koja prikazuje redosled neophodnih koraka koje investitor treba da preduzme, odnosno faze procesa kroz koje investitor obavezno mora proći tokom izgradnje postrojenja na OIE.

Imajući u vidu različite proceduralne zahteve koji se odnose na projekte iz različitih OIE, a zavisno od primenjene tehnologije, Vodič se prevashodno odnosi na projekte za koje vlada najveće interesovanje među investitorima, a to su postrojenja manje snage, pre svega hidroelektrane, solarne elektrane i biogasne elektrane.

Svaki slajd, osim prvog i poslednjeg, koncipiran je kao opis jednog koraka koji investitor treba da preduzme u procesu izgradnje postrojenja. Drugim rečima, svaki slajd predstavlja jedan određen dokument odnosno akt koji investitor ishoduje kao rezultat uspešno obavljenog pojedinog koraka u realizaciji projekta, a složeni su hronološkim redosledom u procesu ishodovanja akata, odnosno progresivnim redom koji omogućava realizaciju projekta bez pozivanja na dokumenta koja prethodno već nisu pribavljena, što investitoru ukazuje na jednosmernu putanju u procesu ishodovanja dokumenata.

Možete pogledati vodič ovde.