Projekti EE u Republici Srpskoj

energetska efikasnost energetska-efikasnost.me

U okviru projekta „Energetska efikasnost“ u Federaciji Bosne i Hercegovine izabrano je 11 objekata koji će biti sanirani po principima energetske efikasnosti, a prvi ovakav projekat realizovan je na objektu opštine u Novom Gradu u Republici Srpskoj.

Vrednost projekta iznosila je 42 hiljade KM, odnosno skoro 22 hiljade evra, a njegovom realizacijom biće smanjena potrošnja energije za grejanje pomenutog objekta.

Načelnik opštine Novi Grad gospođa Snježana Rajilić izjavila je da je u okviru projekta promenjena stolarija, a očekuje se da će se investicija otplatiti za oko dve godine.

U opštini Novi Grad realizuje se projekat energetske efikasnosti i u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ gde se radi na zameni stolarije, izvode se radovi na grejanju i elektro instalacijama, a postoji mogućnost da se ovakvi projekti realizuju i u Gimnaziji, Domu zdravlja, Dečjem vrtiću i osnovnoj školi „Vuk Karadžić“.

Podsetimo, krajem oktobra 2015. godine u Banjaluci potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i UNDP-a u cilju povećanja broja objekata koji će biti sanirani. Memorandumom je planirano uspostavljanje saradnje između projekata „Energetska efikasnost u BiH“ i „Zeleni ekonomski razvoj“. Predviđeno je kontinuirano ažuriranje i praćenje podataka koji se odnose na potrošnju energije, emisiju štetnih gasova i drugih podataka u vezi potrošnje energije u zgradama javnog sektora u Republici Srpskoj. U planu je da se za svaki objekat definišu mere energetske efikasnosti koje će se sprovesti, dok će investicije biti realizovane po principu paralelnog finansiranja.

Sandra Jovićević

foto: energetska-efikasnost.me