Projekat virtuelne labaratorije za OIE u Novom Sadu – REVLAB

oie economy.rs

Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada izdao je saopštenje u kojem se navodi da će zajedno sa Departmenom za tehničku informatiku Univerziteta u Segedinu iz Mađarske osnovati virtuelnu labaratoriju za obnovljive izvore energije REVLAB.

Labaratorija će biti opremljena vrhunskim hardverom i softverom koji će omogućiti virtuelan pristup ovoj labaratoriji, a ova tehnologija će biti primenjena i u redovnoj nastavi na ovom fakultetu.

U saopštenju se navodi da je cilj projekta razvoj infrastrukturalnih kapaciteta za istraživanje i prenos znanja u oblasti obnovljivih izvora energije. Osim razvoja virtuelnog pristupa labaratoriji biće razvijena i aplikacija za unapređenje energetske efikasnosti u oblasti obnovljivih izvora energije.

Osnivanje ove labaratorije sprovodi se uz pomoć IPA projekta prekogranične saradnje, a njegova vrednost iznosi preko 300 hiljada evra.

Inače, projekat virtuelne labaratorije za obnovljive izvore energije REVLAB predstavljen je na fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu početkom jula ove godine.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs