Projekat u zagrebačkoj Elektrani-toplani proglašen „Inovacijom godine“

Region

kresimir_komljenovicGodišnja nagrada Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2015. dodeljena  je Krešimiru Komljenović, direktoru zagrebačke Elektrane-toplane za inovaciju „Cevna konstrukcija za merenje protoka tečnosti“.

Reč je o tehničkoj inovaciji na kojoj je Komljenović radio šest godina, a koja svojom jednostavnom konstrukcijom rešava problem merenja protoka tečnosti na mestima gde se količina protoka značajno menja.

U drugoj polovini 2014. godine Komljenovićev sistem merenja je ugrađen u HEP-ov pogon EL-TO u Zagrebu. U samu ugradnju uloženo je nešto više od milion kuna.  Upotrebom ove inovacije u poslednje tri godine ostvarena je finansijska  ušteda od oko pet miliona kuna po godini.  Sledeće godine konstrukcija bi trebalo da bude ugrađena u još dve termoelektrane HEP-a.

Komljenović je za svoje zasluge u racionalnom upravljanju energijom već nagrađen nagradom „Hrvoje Požar“ za 2015. godinu. Za svoju inovaciju nagrade je dobio i na nekoliko izložbi inovacija u zemlji i inozemstvu, recimo zlato na Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015. u Briselu.

Takođe zlato, na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016. u Zagrebu, Međunarodnom sajmu inovacija iENA 2016. u Nürnbergu i srebro na Međunarodnom sajmu inovacija IWIS 2016. u Varšavi i Salonu inovacija Ženeva 2016.

Izvor: hep.hr

V.V.