Projekat toplovoda TENT A-Obrenovac–toplana Novi Beograd važan za energetski sistem

Vesti | Srbija

Foto: Vlada Republike Srbije

Uskoro formiranje posebne radne grupe koja će kontrolisati realizaciju projekta gradnje toplovoda TENT A – Obrenovac – toplana Novi Beograd. O ovom važnom projektu razgovarali su Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Andrej Mladenović, pomoćnik gradonačelnika i Rade Basta, direktor JKP „Beogradske elektrane“.

Na sastanku je rečeno da je ovo važan projekat za Grad Beograd, o kojem se govori duže od dve decenije, ali i za srpski energetski sistem, jer će EPS ovim projektom postati i važan proizvođač toplotne energije.

“Kako bismo osigurali da se sve pripreme za realizaciju projekta odvijaju maksimalno efikasno, formiraćemo posebnu radnu grupu za ovaj projekat, u kojoj ćemo okupiti sve učesnike, i iz Vlade, i iz javnih preduzeća, i predstavnike Grada Beograda”, dodala je Mihajlović.

Za ovaj projekat u januaru je potpisan ugovor sa izvođačem, kineskom kompanijom „Pauer konstrakšen korporejšenn of Čajna“, vredan 193,7 miliona evra, za koji će investitor biti Grad Beograd.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji Ministarstva i Grada Beograda na projektima u oblasti energetske efikasnosti i modernizaciji toplana i sistema daljinskog grejanja.

Izvor: Vlada Republike Srbije