Projekat “Školske bašte pune zdravlja“ u Kragujevcu

 

Foto: Grad Kragujevac

U organizaciji Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj (CEOOR) pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca, u okviru sprovođenja Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) danas je predstavljen projekat “Školske bašte pune zdravlja“.

Reč je o projektu koji finansira Evropska Unija a podržava Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Čitav koncept ReLOaD programa podrazumeva prioritete jedne lokalne samouprave. Projekat “Školske bašte pune zdravlja“ dobio je najveći broj poena od strane stručne komisije ReLoad-a jer je posvećen unapređenju i podizanju svesti o značaju ekologije, očuvanju i unapređenju životne sredine, pre svega, najmlađih sugrađana ali i njihovih roditelja kroz oblike neformalnog učenja.

Pored kuće i porodice, najvažnija institucija je škola a zajedničkim uticajem će se postići ciljevi projekta. Njegovom realizacijom, pored stečenog znanja ulepšaće se školska dvorišta a istovremeno u mladima buditi i duh preduzetništva, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prema rečima Ane Đokić Ostojić, menadžera projekta, “Školske bašte pune zdravlja“ okuplja učenike petog razreda ali uključuje i njihove roditelje i nastavnike.

Projekat ima za cilj da se kroz neformalne vidove obrazovanja i primenom praktičnih metoda utiče na podizanje ekološke svesti.

Učenici će naučiti kako se sade i uzgajaju biljke ali i kako se lekovite biljke koriste.

Projekat uključuje četiri osnovne škole koje će program sprovoditi kroz projektnu nastavu, objasnila je Ana Đokić Ostojić, menadžer projekta a kao najvažnije istakla da će dobiti bašte, male staklenike u kojima će uzgajati biljke tokom čitave godine.

U toku prve faze radi se monitoring škola i dvorišta i na osnovu toga komisija će odlučiti u kojim školama će se realizovati projekat.

Milisav Pajević