Projekat skladištenja i smanjenja CO2 u Škotskoj

Svet

Goldeneye PlatformMultinacionalna kompanija za naftu i gas „Royal Dutch Shell“ u saradnji sa kompanijom „Scottish and Southern Energy“ razvija projekat izdvajanja i skladištenja ugljen dioksida.

Tačnije iz termoelektrane na prirodni gas u Aberdinšajeru u Škotskoj, koja je u vlasništvu kompanije „Scottish and Southern Energy“, izdvojiće se oko 90 odsto ugljen dioksida koji bi inače odlazio u atmosferu, a zatim će se skladištiti 100 kilometara dalje na dubini od oko 2500 metara ispod Severnog mora u rezervoar „Goldeneye“ koji je idealan za njegovo čuvanje s obzirom da više ne proizvodi gas.
Projekat je započet 2013. godine, a krajem februara ove godine potpisan je ugovor za drugu fazu projekta „Front–End Engineering Design“ (FEED) između Vlade Velike Britanije i kompanije „Royal Dutch Shell“ koja će trajati do kraja 2015. godine.

Cilj ovog projekta je da izdvoji i skladišti 10 miliona tona ugljen dioksida u narednih 10 godina, odnosno milion tona po godini.

Velika Britanija i vlada Škotske imaju u planu smanjenje ugljen dioksida za 80 odsto do 2050. godine i zbog toga su usredsređene na primenu tehnologija za izdvajanje ugljen dioksida iz industrijskih gasova i atmosfere, a jedna od ključnih tehnologija je izdvajanje i skladištenje ugljen dioksida (Carbon Capture and Storage–CCS).

S.J.