Projekat „Sećaš li se one dvorske bašte“

Vesti | Turizam

U okviru projekta „Sećaš li se one dvorske bašte“ učenici petog razreda osnovne škole „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima istraživali su na zabavan način sve tajne, koje krije prirodni svet te bašte.

Foto: sr.wikipedia.org

Projekat Udruženja „Eko flejm“ petacima je pružio priliku da saznaju više o istoriji te oaze, kao i o njenom biljnom bogatstvu.

„Zamislili smo da ova šetnja bude za decu u prirodi daleko od četiri zida, da imaju opipljiv dodir sa prirodom, sa živim drvetom“, kaže Branko Dimitrijević iz Udruženja „Eko flejm“.

Dvorska bašta je jedan od najvrednijih zelenih prostora u Sremskim Karlovcima.

Nekada je predstavljala jednu od najstarijih botaničkih bašta na prostoru današnje Srbije.

Upravo u vreme cvetanja dženarike petaci su šetali Dvorskom baštom, a naredne dve šetnje zakazane su u vreme cvetanja paulovnije i lipe.

Projekat je realizovan u okviru konkursa „Šetnje kroz nasleđe“ Fondacije Novi Sad 2021.

„Mi ne želimo da se o Karlovcima sada kroz ovaj projekat priča na neki klasičan, turistički način, nego da se otkriju neke nove priče o Karlovcima, neke novi dragulji Karlovaca kao što jeste Dvorska bašta“, kaže Milica Rašković iz Fondacije „Novi Sad 2021„.

Planirane su još dve šetnje, jedna za studente, a druga za odrasle i penzionere, a sve u cilju motivisanja građana da se uključe u očuvanje kulturnog nasleđa.

Milisav Pajević