Projekat povećanja EE u zgradarstvu

Srbija

zorana mihajlovic1

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović izjavila je danas na skupu „Jačanje nacionalnih kapaciteta za održivo stanovanje“ da se mora obezbediti kvalitetna i održiva gradnja za sve građane. Ona je istakla da se mora povećati energetska efikasnost u zgradarstvu jer se iz energetski neefikasnih objekata gubi do 40 odsto energije. Takođe je dodala da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture učestvovalo u izradi Ženevske povelje Ujedinjenih nacija, a koja će biti usvojena u aprilu 2015. godine.

Koordinator Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji gospođa Irena Vojackova-Solorano rekla je da sve zemlje u regionu moraju unaprediti modele stanovanja, a Ujedinjene nacije će im pomoći u ovom projektu.

Skup „Jačanje nacionalnih kapaciteta za održivo stanovanje“ održan je u Klubu poslanika Srbije u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) i Programa za ljudska naselja Ujedinjenih nacija (UN – Habitat).

Skupom je obeležen početak projekta za unapređenje stanovanja u Republici Srbiji. Projekat će trajati tri godine, a omogućiće da se podigne energetska efikasnost u zgradarstvu i omogući održivo stanovanje.

Sandra Jovićević

foto: nspm.rs