Projekat podrške opštinama „Konsultacija za energetsku efikasnost“ u BiH

Region

zenicaU opštini Zenica u Bosni i Hercegovini 24. februara ove godine potpisan je Memorandum o razumevanju i realizaciji bilateralnog projekta „Konsultacije za energetsku efikasnost“ čiji je cilj pružanje tehničke podrške opštinama kako bi uspostavile sistem za upravljanje energijom.

Memorandum su potpisali načelnik opštine Zenica gospodin Husejin Smajlović i vođa projektnog tima „GFA Consulting Group“ gospodin Brian K. Schjertzer, a projekat „Konsultacija za energetsku efikasnost“ u Bosni i Hercegovini implementira nemački konzorcijum „GFA Consulting Group GmbH“ i „Integration Umwelt & Energie GmbH“.

Projekat će trajati skoro tri godine, od aprila 2013. do marta 2016. godine, a u njemu će učestvovati 9 opština koje će biti podeljene u dve grupe. Opštine Zenica, Bijeljina, Gradiška i Prijedor čine grupu koja se obavezala da će za vreme trajanja ovog projekta uspostaviti sistem za upravljanje energijom, a preostalih 5 opština koje čine opštine Bihać, Lakrtaši, Livno, Travnik i Zvornik mogu uspostaviti ovakav sistem, ali se nisu obavezale na to. Opštine će moći da koriste alat za podršku u donošenju odluka za poboljšanje energetske efikasnosti u javnoj rasveti, zgradarstvu i saobraćaju.

Projekat „Konsultacije za energetsku efikasnost“ će koristiti iskustva projekta „Akcioni plan energetski održivog razvoja“, a biće realizovan kroz set predavanja.
Opština Zenica je lider ovog projekta, a u ovoj opštini u toku je uvođenje ENMASOFT sistema (sistem za praćenje i verifikaciju potrošnje energije).

S.J.