Projekat odvojenog sakupljanja otpada u Hrvatskoj daje dobre rezultate

Region | Upravljanje otpadom

glas-slavonije.hr

U opštini Požega u Republici Hrvatskoj povećana je količina korisnog otpada četiri puta otkako se prešlo na odvojeno sakupljanje ovakvog otpada. Tako je 2013. godine količina ovakvog otpada bila 106 tona na godišnjem nivou, dok je u 2015. godini sakupljeno preko 416 tona.

Direktor preduzeća „Komunalac“ gospodin Anto Bekić izjavio je da je odvojeno sakupljanje korisnog otpada pokrenuto postavljanjem 17 zelenih otoka u gradu i jos 10 u ostalim gradovima i naseljima Požeštine. Osim toga, postavljeno je i 7 hiljada kanti za papir, a domaćinstva su dobila vreće za odvojeno sakupljanje stakla i plastike. Podeljeno je 500 kompostera za vrt, a u toku je podela još 700 što će doprineti smanjenju otpada na centralnom međužupanijskom odlagalištu otpada. On je istakao i da će uskoro početi edukacija učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola u oblasti odlaganja otpada, a u planu je i izgradnja još jednog reciklažnog dvorišta.

Gradonačelnik Požege gospodin Vedran Neferović istakao je da je u toku rešavanje problema odlaganja otpada u naseljima, kao i da je u planu postavljanje dva zelena otoka u naselju Babin Vir.

Projekat odvojenog sakupljanja korisnog otpada podržao je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Hrvatske.

Sandra Jovićević

foto: glas-slavonije.hr