Projekat „Odloži, razloži“ u Vranju realizuje se sa uspehom

Srbija | Upravljanje otpadom

преузимање (1)

U cilju zaštite životne sredine od primarnog otpada JKP „Komrad“ u Vranju u nekoliko faza realizuje projekat „Odloži, razloži“.

Izvršna direktorka „Komrada“ gospođa Nela Cvetković izjavila je da se projekat realizuje u saradnji sa preduzećem „Sekopak“ iz Beograda koje se bavi reciklažom ambalažnog otpada. Sa realizacijom je započeto 2016. godine na Svetski dan čistog vazduha, a kante su najpre podeljene svim vrtićima Predškolske ustanove „Naše dete“ u cilju edukacije najmlađih o značaju zaštite životne sredine, selektovanja otpada i reciklaže. U okviru druge faze, ove namenske kante su podeljene ugostiteljskim objektima, što je naišlo na veliko odobravanje valsnika.

Sledeća faza ovog projekta je reciklažno dvorište, gde će Vranjanci moći da donesu ne samo staklenu, plastičnu i papirnu ambalažu, već i limenke. Građani će za tu ambalažu dobijati novac, a ambalaža će biti poslata na reciklažu. Istovremeno biće produžen vek prve ekološke deponije u Srbiji, „Meteris“, a vodiće se više računa i o zaštiti životne sredine.

Planirano je da u nekom kasnijem periodu i građanima budu podeljene ove kante, kako bi smeće odvajali kod svojih kuća.

izvor: jugpress.com

Sandra Jovićević