Projekat „Južni tok“ nije ugrožen energetskim sporazumom između Rusije i Kine

Srbija

gas balkans.aljazeera.net

Predsednik Udruženja za gas Republike Srbije gospodin Vojislav Vuletić u intervjuu za „Tanjug“ izjavio je da izgradnja gasovoda između Rusije i Kine neće uticati na energetsku saradnju između Rusije i Evrope. On je dodao da Rusija ima dovoljno gasa za obe strane i podsetio da je i Japan zainteresovan za snabdevanje ruskim gasom.

Stručnjak za energetiku gospodin Aleksandar Kovačević istakao je da će se Evropa i Kina snabdevati iz dva različita izvora gasa, tako da neće biti direktnih efekata na realizaciju projekta „Južni tok“.

Podsetimo, predsednik Rusije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin i predsednik Kine gospodin Si Điping potpisali su 9. novembra 2014. godine Memorandum o razumevanju za izgradnju drugog gasovoda za snabdevanje Kine ruskim gasom. Memorandumom je predviđeno da Rusija Kini godišnje isporučuje oko 30 milijardi kubnih metara gasa u narednih 30 godina.

Ovo je drugi ugovor koji je potpisan između Kine i Rusije ove godine u oblasti snabdevanja prirodnim gasom. U maju 2014. godine potpisan je sporazum o snabdevanju Kine ovim energentom preko gasovoda „Snaga Sibira“. Ugovor je potpisan na 30 godina; predviđa isporuku od oko 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 30 godina, a njegova vrednost se procenjuje na oko 400 milijardi dolara.

Sandra Jovićević

foto: balkans.aljazeera.net