Projekat „Jadar“ razvojna šansa za Loznicu i Srbiju

Vesti | Srbija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije Rio Tinto, međunarodne rudarsko-metalske grupacije, o projektu „Jadar“ koji se odnosi na razvoj ležišta litijuma u okolini Loznice.

Foto: Vlada Republike Srbije

Sagovornici su istakli značaj jedinstvenog ležišta jadarita i buduće proizvodnje litijuma i borne kiseline, i za Srbiju i za ovu kompaniju.

Predstavnici Rio Tinta predstavili su najnovije informacije o napretku ovog projekta, a na sastanku se razgovaralo i o razvojnim šansama za Srbiju i za druga tržišta na kojima će se pojaviti proizvodi Jadar projekta.

Predsednica Vlade Srbije i predstavnici Rio Tinta potvrdili su zajednički interes dve strane za nastavak bliske saradnje na razvoju modernog rudnika i industrijskog postrojenja.

Predstavnici pomenute kompanije naglasili su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju, i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Srbije i lokalne samouprave u razvoju tog projekta.

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisali su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju i zajednički će nastaviti da rade na proširenju saradnje u cilju daljeg razvoja projekta.

Današnji sastanak jedan je u nizu redovnih susreta otkada je taj memorandum potpisan, imajući u vidu strateški značaj ovog projekta za našu zemlju.

Kompanija Rio Tinto je do sada uložila više od 130 miliona dolara u razvoj projekta „Jadar“, a ukoliko investicija bude odobrena, planirana izgradnja mogla bi da počne 2021. godine.

U delegaciji kompanije bili su nova generalna direktorka Rio Tinta za Srbiju Marni Finlajson, generalni direktor Rio Tinta za litijum Endru Litam, šef ekonomskog odeljenja kompanije za tržišta Vivek Tulpul, kao i potpredsednik prodaje i marketinga proizvodne grupe Rio Tinta za energiju i minerale Sajmon Ričmond.

Milisav Pajević