Projekat izgradnje novog bloka TE „Kostolac B“ teče po planu

Srbija

eps

JP „Elektroprivreda Srbije“ saopštilo je da projekat izgradnje novog bloka B3 snage 350MW u Termoelektrani „Kostolac B“ napreduje kao što je planirano.

Istaknuto je da se projekat odvija u skladu sa drugom fazom Paket projekta TE „Kostolac B“, kao i da je planirano da radovi počnu 2016. godine, dok je rok za završetak 2020. godina. Navedeno je da je 4. januara 2016. godine zvanično počela realizacija projekta nakon što je EPS uplatio avans izvođaču radova kineskoj kompaniji CMEC.

Početak radova uslediće nakon dobijanja građevinske dozvole, a neophodne saglasnosti nadležnih i deo projektne dokumentacije dobijeni su i završeni u periodu od 2013. do 2015. godine. Idejni projekat urađen je 2013. godine, obezbeđena je lokacijska dozvola, a u toku je izrada potrebne investiciono-tehničke dokumentacije za građevinsku dozvolu koja će se izdavati po fazama. U planu je i ponovna izrada studije o zaštiti životne sredine jer je saglasnost na prethodnu istekla početkom ove godine. Na lokaciji novog bloka B3 u toku je raščišćavanje značajnih količina otpada i drugih materijala, kao i neophodna arheološka istraživanja.

Kako je EPS saopštio, druga faza paket projekta TE „Kostolac B“ podrazumeva izgradnju novog bloka termoelektrane „Kostolac“, proširenje kopa „Drmno“ na 12 miliona tona godišnje, kao i izgradnju novog BTO (bager-traka-odlagač) sistema i trafostanice.

Sandra Jovićević

foto: eps.rs

izvor: eps.rs