Projekat iz Srbije pobednik foruma „Filantropija za zelene ideje”

Srbija | Održivi razvoj

zastita_zivotne_sredine_230715

Peti po redu regionalni forum „Filantropija za zelene ideje”, održan od 27. do 29. jula 2016. godine u Vrdniku, završen je, a tri najbolje ideje nagrađene su sa po 10.000 dolara za realizaciju projekata.

Prvu nagradu osvojila je ideja Dragojla Božića iz Užica, koji započinje proizvodnju briketa za ogrev i roštilj korišćenjem biološkog otpada nastalog uklanjanjem lastara iz zasada malina. Druga nagrada pripala je Marti Mojsovoj iz Makedonije za ideju kreativne eko-reanimacije, odnosno opremanja različitih vrsta enterijera korišćenjem reciklažnih materijala, dok je treće mesto zauzela Blerta Guxha iz Albanije za proizvodnju šafrana i širenje uzgoja među drugim proizvođačima.

Forum je organizovao Fond braće Rokfeler, u partnerstvu sa pet lokalnih fondacija iz regiona – Trag fondacijom iz Srbije, Partneri Albanija iz Albanije, Udruženjem za socijalne inovacije ARNO iz Makedonije, Forumom građanskih inicijativa sa Kosova i Fondom za aktivno građanstvo iz Crne Gore.

Pored žirija, na izbor pobedničkih ideja uticali su i takmičari ocenjivanjem prezentovanih ideja, a prosek njihovih ocena dodat je ocenama žirija. Na skupu u Vrdniku izloženo je ukupno 15 inovativnih, zanimljivih ideja iz regiona, koje su kasnije vrednovane u odnosu na njihovu ekonomsku održivost i isplativost, uticaj koji će imati na lokalnu ekonomiju, društvo i obrazovanje, kao i u skladu sa obimom u kome koriste čiste izvore energije i lokalne resurse.

Sve ideje tiču se privrednog razvoja koji se zasniva na racionalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje prilagođenim novom ambijentu, očuvanju zanata, kao i na kontinuiranom ekološkom unapređenju.

izvor: ekapija.com