Proizvodnja milion tona kokosovog ulja negativno utiče na više od 20 ugroženih vrsta?

Hrana

Foto-ilustracija: Unsplash (Corentin Largeron)

Koliko je za životnu sredinu štetno kokosovo ulje? Prema novim istraživanjima, najviše od bilo kojeg drugog biljnog.

Iako se za proizvodnju palminog ulja seče drveće palmi, nalazi pokazuju da negativne strane proizvodnje kokosovog ulja utiču na više od 20 ugroženih vrsta biljnog i životinjskog sveta, proizvodnjom milion tona ulja. Proizvodnja iste količine palminog ulja utiče na manje od 4 vrste, dok nešto malo više uticaja ima maslinovo. Proizvodnja soje se prilikom analize pokazala najmanje štetnom, ugrožavajući u proseku opstanak 1,3 ugrožene vrste.

Razlozi za ovakvom situacijom najverovatnije leže u bogatoj bioraznovrsnosti života na tropskim ostrvima gde se uzgaja kokos.

Kao jedan od najvećih problema prepoznaje se upravo u potrošačkom odnosu prema resursima, odnosno nedostatku odgovornosti potrošača koji pri odabiru proizvoda uglavnom nemaju dovoljno razvijenu svest o štetnosti prema životnoj sredini tokom njegove proizvodnje.

Pri tom, medijski prikaz korišćenja kokosovog ulja obasjan je isključivo pozitivnim svetlom – kombinacija masnih kiselina pomaže zdravstvenom stanju ljudi, pojačava gubitak masti, jača srce i moždane funkcije, podiže dobar holesterol, a pored toga, pokazuje se kao odličan izbor za negu kose i kože.

Iako se pozitivne strane konzumiranja kokosovog ulja ovim ne dovode u pitanje, neophodno je razmotriti na koji način to, s druge strane, uništava floru i faunu koja je već ranjiva usled posledica klimatskih promena i gubitka staništa.

Jelena Cvetić