Proizvodnja je ljubav na duge staze

Predstavljamo

Novosadska firma „Eko-sistem” stvara od odbačenih guma nove proizvode: podloge za dečija igrališta, ležeće policajce, točkiće za kante i kontejnere. Tu se mogućnosti ne iscrpljuju. Reciklirana guma može menjajući oblik dobiti novu „životnu šansu” kroz bezbroj drugih proizvoda.

Primenom novih tehnologija „Eko-sistem” zatvara krug, pa otpad može iznova da se upotrebljava, dok se resursi štede, a okolina čuva od zagađenja. Ova mlada kompanija, koja je registrovana 2015. godine kao ogranak renomirane firme „Plava frajla”, za kratko vreme se probila sa svojim proizvodima na evropskom tržištu. S ponosom ističu da drže i više od polovine tržišta cele bivše Jugoslavije.

Fotografija: Eko sistem(privatna arhiva)

Nataša Božićević-Stankovski, odgovorno lice za upravljanje otpadom u „Eko-sistemu”, kaže da je uspeh još veći kad se uzme u obzir da rade tek tri godine a redovne porudžbine iz evropskih zemalja potvrđuju da kvalitet domaćih proizvoda od otpadne gume ne zaostaje ni u čemu za poznatim evropskim proizvođačima u ovoj oblasti.

„Velika strast stoji iza našeg rada. Mi smo zaljubljenici u sam proces nastanka proizvoda. Neprestano tražimo način da budemo brži i bolji i istražujemo šta bi trebalo od mašina dokupiti da bismo unapredili proizvodnju. Radimo u tri smene, ne gasimo mašine. Svih sedam dana u nedelji, i tako tokom čitave godine.” Budući da ovom procesu proizvodnje prethodi reciklaža, a firma je registrovana kao operater posebnih tokova otpada – recikler, što znači da poseduje sve potrebne dozvole u skladu sa zakonskom regulativom u Srbiji, oni otkupljuju gume od pravnih i fizičkih lica.

Proizvodi iz pogona „Eko-sistema” predstavljaju jedan od najboljih primera primene principa cirkularne ekonomije u Srbiji

Fotografija: Eko sistem (privatna arhiva)

Vredni tim „Eko-sistema” obavlja veliki posao, a iako su pritisnuti obimnom papirologijom koja je neophodna da bi se svakom kilogramu reciklirane gume znalo poreklo i namena, oni ističu da je njihov rad potpuno transparentan i da se zahvaljujući njihovom trudu smanjuje količina dotrajalih guma koje završavaju u Dunavu ili u njivama. Štaviše, kad ih recikliraju i od dobijenog granulata naprave podloge, kojima se oblože igrališta, teretane na otvorenom i staze, zadovoljstvom obavljenim poslom postaje nemerljivo. Stoga nije čudo što planiraju dalja ulaganja i nov asortiman proizvoda od reciklirane gume.

„Eko-sistem” proda godišnje milion gumenih prstenova za točkove koji se nalaze na kantama za smeće i kontejnerima po ulicama evropskih gradova. ”Naši točkići sada se vrte po celoj Evropi”, kaže Nataša.

Priredila: Tamara Zjačić

Tekst u celosti možete da pročitate u Magazinu Energetskog portala CIRKULARNA EKONOMIJA, septembar-novembar 2018.