Proizvodnja energije konverzijom morskih talasa

Svet | Hidro
PB40_oceanpowertechnologies

foto: oceanpowertechnologies.com

Kompanija „Ocean Power Technologies“ saopštila je da je krajem jula 2015. godine na obali Nju Džerzija rasporedila svoju inovativnu hidrokinetičku tehnologiju PB40 PowerBuoy kako bi proizvodila električnu energiju uz pomoć talasa.

Bova je postavljena kao pilot projekat koji će trajati godinu dana, a njena dužina iznosi 33 metra. Postavljena je na dubini od 45 metara, a opremljena je generatorom električne energije visokog napona, distribucije i sistema upravljanja, kao i sa naprednim sistemom skladištenja energije. U planu je da u narednih godinu dana sistem prikupi podatke o učinku i održivosti tehnologije, kao i o mogućnostima njene komercijalne upotrebe.

Predsednik i izvršni direktor kompanije „Ocean Power Technologies“ gopodin Džordž Kirbi izjavio je da ovaj projekat predstavlja produbljivanje ekspertize i učvršćivanje vođstva kompanije u oblasti konverzije energije morskih talasa. On je dodao da će uređaji APB350 A1 PowerBuoy biti postavljeni krajem leta ove godine, a APB350 A2 PowerBuoy do kraja 2015. godine. Istakao je i da je u toku razvoj PB10 PowerBuoy uređaja koji će biti većeg kapaciteta.

Sandra Jovićević