Proizvodnja električnih automobila najskuplja u Evropi

Mobilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Carles Rabada)

Prema novim istraživanjima, proizvodnja električnih vozila će ostati značajno skuplja u Evropi u odnosu na ostatak sveta najmanje još jednu deceniju, prenosi Nova ekonomija, piše Fajnenšal tajms.

Prema podacima koje je prikupila konsultantska kompanija „Oliver Wyman“, ukupni troškovi izrade kompaktnog vozila bez emisije će se smanjiti za više od 20 odsto do 2030. godine, na 16.000 evra po vozilu u proseku, ali će to svakako biti skuplje za 9 odsto u poređenju sa benzinskim ili dizel vozilima.

Iako se očekuje da će cena baterije za električna vozila opasti u narednim godinama, ovo svakako predstavlja rizik za velike evropske proizvođače automobila.

Evropski proizvođači automobila, suočeni sa naglim padom ukupne potražnje za njihovim proizvodima zbog pandemije, prethodno su najavili desetine novih modela električnih automobila u narednih nekoliko godina.

Uprkos većim troškovima proizvodnje, električni automobili se često prodaju po nižoj ceni od vozila na benzin ili dizel u Evropi, delimično zahvaljujući velikim subvencijama u najbogatijim zemaljama Evropske unije.

Ne očekuje se da će troškovi proizvodnje benzinskih ili dizel automobila biti drastično manja, jer će firme usmeriti svoje investicije na prilagođavanje proizvodnih linija za električna vozila, koja takođe imaju koristi od jednostavnije strukture i manje komponenti.

Kao rezultat toga, električni modeli će biti jeftiniji za proizvodnju „u nekom trenutku, a ne daleko nakon 2030. godine“, rekao je Sajmon Šurer, iz kompanije „Oliver Wyman“.

Izvor: Nova ekonomija