Proizvođače pametnih telefona „trese“ automobilska groznica

Vesti | Mobilnost

Foto-ilustracija: Pixabay

Električna vozila nesumnjivo su budućnost transporta, a prednosti ulaganja u ovu oblast prepoznale su kako autokompanije, tako i kompanije iz drugih oblasti.

Budući da se tehnologija automobila na baterije još uvek intenzivno ravija, mudri preduzetnici ne žele da propuste ovu šansu koja obećava veliki profit, pa interesovanje za proizvodnju električnih automobila raste i među proizvođačima pametnih telefona.

Kako je tehnologija pametnih telefona  na korak da dostigne svoj vrhunac, svetski mediji preneli su da je kineski proizvođač pametnih telefona Sjaomi odlučan da uloži 10 milijardi dolara u elektrilne automobile sa početnom investicijom od 1,5 milijardi dolara.

Iako za sada nije poznato da li će ova kompanija proizvoditi ekonomične ili luksuzne modele, jedno je sigurno – električni automobili koji izađu iz ove fabrike biće pametni automobili visokog kvaliteta i sa dugim trajanjem baterije, prenose svetski mediji.

Ipak, Sjaomi je još uvek iza Epla kao jednog od vodećih proizvođača pametnih telefona, a ni proizvodnja električnih automobila ovoj američkoj korporaciji nije strana.

Tako je Epl još od 2014. godine počeo da razvija tehnologiju električnih automobila u sklopu „Projekta Titan“, a kako svetski mediji prenose, prvo električno vozilo ova kompanija će lansirati između 2024. i 2027. godine.

Ono što je ovom proizvođaču naročito važno jeste da postignu najduže trajanje baterije, kao i da vozilo ima besprekorne performanse i najsavremenijeg autopilota za udobnu vožnju.

Pa, moglo bi se reći da ovaj model neće biti za svačiji džep, kao što, uostalom, nisu ni ostali eplovi proizvodi.

Šansa da se oproba u proizvodnji električnih automobila nije promakla ni kompaniji Huavej koja se za sada nalazi na 5. mestu svetskih proizvođača pametnih telefona.

Iako su svetski mediji uspeli da dođu samo do nezvaničnih informacija, pretpostavlja se da će se Huavei udružiti sa kineskom kompanijom BAIC Grup čiji bi stručnjaci trebalo da kreiraju električne automobile za Huavei. Postoji šansa i da ovaj proizvođač pametnih telefona sklopi partnerstvo sa kompanijom Čangan  čija postrojenja će poslužiti za masovnu proizvodnju električnih vozila.

Moguće je da će već ove godine Huavei napraviti konkretne korake ka proizvodnji ekoloških vozila, jer Kina, a i ceo svet, odlučno idu ka masovnijoj upotrebi automobila na baterije kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

Izgleda da nas očekuju velika iznenađenja u oblasti električnih automobila, jer se u ovu industriju sve više uključiju vodeće svetske korporacije, a Alibaba, Amazon i Baidu samo su neke od uspešnih kompanija koje nisu propustile ovu šansu.

Milena Maglovski