Proglašeni pobednici Nacionalnog foruma za zelene ideje

Srbija | Održivi razvoj

Pobednice trećeg Foruma za zelene ideje

U utorak 30. juna 2015. godine u Beogradu predstavljeno je osam projekata koji su ušli u uži izbor Nacionalnog foruma za zelene ideje, a žiri je izabrao tri najbolja koji su nagrađeni sa po pet hiljada evra.

Prema izboru žirija, najbolji projekat održivog razvoja predstavio je Konjički klub „Aranđelovac“ iz Aranđelovca, a on podrazumeva pokretanje kampa za eko turizam i hiporehabilitaciju nadomak Aranđelovca. Druga nagrada dodeljena je Sanji Andrejević iz Beograda za reciklažu drveta i restauraciju starog nameštaja, dok je treću nagradu dobilo Udruženje za lokalni razvoj Kamenica za ponovno pokretanje eko kampa na Kameničkom visu kod Niša. Nagrađeni su dobili i mentore uz čiju saradnju će realizovati svoje projekte, kao i mogućnost učestvovanja na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler koji će biti održan na Kosovu u julu 2015. godine.

U okviru ove manifestacije održana je i panel diskusija o zelenom biznisu na kojoj su predstavljene aktivnosti potrebne za pokretanje ovakvog biznisa, od planiranja, projekcije, izrade biznis plana do registracije firme i umrežavanja.

Izvršni direktor Trag fondacije gospođa Biljana Dakić Đorđević izjavila je da je najviše prijavljenih projekata bilo iz oblasti eko turizma. Ona je dodala da se nada da će nagrađeni pomoći razvoju svojih lokalnih zajednica uz pomoć svojih održivih projekata.

Inače, na treći po redu Nacionalni forum za zelene ideje prijavilo se 87 projekata. Ovaj forum pokrenula je Trag fondacija u saradnji sa Fondom braće Rokfeler i Erste bankom kako bi se razvile preduzetničke ideje na principima održivog razvoja.

Sandra Jovićević

foto: tragfondacija.org