Produžetak važenja uredbe: fid-in tarife i u 2019. godini

Foto: www.srbija.gov.rs

Direktne mere podsticaja za proizvođače koji električnu energiju proizvode iz obnovlјivih izvora energije kroz takozvani sistem fid-in tarifa biće na snazi i tokom naredne godine.

Ova odluka Vlade o produžetku važenja Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije stavlja tačku na nedoumice koje su u prethodnom periodu vladale u energetskim krugovima.

Premda je bilo i najava da će se ići u pravcu uspostavljanja tržišnog modela podsticaja, što bi podrazumevalo prelazak sa modela “fid-in” na “premium fid-in”, ministar energetike Aleksandar Antić izjavljivao je u nekoliko navrata ove godine  da se priprema nastavak podsticaja za projekte u OIE.

Međutim, tamo gde su propisane kvote za određene OIE popunjene, a tu spadaju vetar i solar, produžetak važenja uredbe o direktnim podsticajnim merama neće imati efekta. Stoga najveću dobit od ove uredbe mogu imati investitori u postrojenja na biogas, biomasu, male hidroelektrane i kogeneraciju koji su već zagazili u proces pribavljanja neophodnih dokumenata (od brojnih mišljenja, saglasnosti, studija do raznih dozvola). Oni mogu da se nadaju da će uspešno okončati neophodnu proceduru i izgraditi postrojenje tokom važenja ove uredbe.

Podsećamo da je EPS jedini i obavezujući kupac energije iz OIE po podsticajnim cenama, a da je instalisana snaga iz OIE u elektroenergetskom sistemu Srbije za sada relativno mala. Ova situacija trebalo bi da se promeni izgradnjom planiranih 500 MW vetroelektrana i puštanjem u pogon većeg dela ovog kapaciteta do kraja 2019. godine.