Produženo trajanje zložbe „Iz riznice Skadarskog jezera‟

Vesti | Održivi razvoj

 

Foto: PR služba JPNPCG

Izložba „Iz riznice Skadarskog jezera‟ koju su organizovali Nacionalni parkovi Crne Gore povodom obeležavanja značajnog jubileja 35 godina od osnivanja Nacionalnog parka Skadarsko jezero, produžena je zbog velikog interesovanja.

Svi zainteresovani za bogato kulturno-istorijsko i tradicionalno nasleđe Skadarskog jezera biće u prilici da do 01. novembra posete izložbu u JU „Muzeji i galerije Podgorice‟ koju je osmislila istoričarka umetnosti Radmila Adžić, stručna saradnica za kulturno-istorijsko nasleđe u JPNPCG.

Postavka je koncipirana u četiri tematske celine koje prezentuju: Kulturna dobra – manastiri i utvrđenja, Domaću radinost skadarske Krajine sa Šestanima, Tradicionalno privređivanje i Razvoj plovidbe na Skadarskom jezeru, sa ciljem da se zainteresovanoj javnosti približi deo bogatstava i raznolikosti kulturnog, istorijskog i tradicionalnog nasljeđa ovog zaštićenog područja.

Foto: PR služba JPNPCG

Podsećamo da je zbog svojih prirodnih vrednosti i istorijskog i kulturnog značaja, Ukazom Skupštine Crne Gore, 27.11.1983. godine, crnogorski deo Skadarskog jezera proglašen Nacionalnim parkom, za čije je funkcionisanje konstituisana samoupravna interesna zajednica sa sedištem u Podgorici.

Bogato i raznoliko nasljeđe materijalne kulture: arheološka nalazišta, utvrđenja, srednjevjekovni manastiri, crkve, tradicionalna seoska arhitektura, kao i značajno duhovno stvaralaštvo, svedoče da je prostor Skadarskog jezera bio važno istorijsko, privredno i kulturno središte.

Izloženi predmeti su najvećim delom pokloni lokalnog stanovništva okolnih sela Krajine, Šestana, Crmnice, Rijeke Crnojevića i Zete, dok je manji deo nabavljen otkupom.

Koncepcija ove izložbe imala je za cilj da se predstavljenim tematski celinama široj publici dočara deo kulturnih i istorijskih vrednosti i atmosfera o načinu života u prošlosti Skadarskog jezera i njegove okoline.

JU „Muzeji i galerije Podgorice‟ otvorena je svim danima, osim ponedeljkom, od devet do 20 časova.

Milisav Pajević