Produžen status UNESKO geoparka za Park prirode Papuk

Veće za UNESKO svetske geoparkove, na osnovu izveštaja revalidatora, donelo je odluku (Revalidacijski dokument) o produženju statusa Parka prirode Papuk UNESKO svetskog geoparka za četiri godine, do 2023. godine., uz navođenje preporuka za rad u narednom periodu.

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog neverovatne prirodne vrednosti, što podrazumeva veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim razdobljima prošlosti planete Zemlje.

Posebnu vrednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su pre 16 miliona godina živeli u „Panonskom moru“.

U Parku prirode Papuk, nedaleko od Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj – stubastog lučenja vulkanskih stena.

Zbog svih ovih razloga Park prirode Papuk gradio je svoju prepoznatljivost preko vredne geološke baštine sažete na jednom vrlo malom prostoru dela Papuka i Krndije.

Park je 2007. godine prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije evropskih geoparkova i Svetske mreže geoparkova.

Godine 2015. geoparkovi su postali novi službeni Program UNESKO- a, Međunarodni geonaučni i geopark program tako da su geoparkovi širom sveta postali deo programa „Svetski geoparkovi UNESKO-a“.

U sklopu redovnog revalidacijskog procesa, Park prirode Papuk – prvi UNESKO geopark u Hrvatskoj, u julu 2019. godine posetila je dvočlana komisija UNESCKO geoparkova, Entoni Tomas Remzi iz Velsa i Đing Džising iz Narodne Republike Kine.

Tokom četverodnevne posete Geoparku Papuk predstavljen im je napredak ostvaren u protekle dve godine, od infrastrukturnih novina, novih projekata, a susreli su se i s učesnicima i predstavnicima lokalne uprave.

Izvor: Minstarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske