Prodaja nuklearnog reaktora najbolje rešenje

Vesti | Nuklearna energija

nuklearka-620x350Arbitražni sud u Ženevi je prošle nedelje presudio da bugarska državna energetska kompanija NEK mora da plati 550 miliona evra odštete filijali ruskog Rosatoma, pošto je 2012. godine otkazala gradnju nuklearne centrale Belene, kapaciteta 2.000 megavata, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Reaktor bi, prema ocenama bugarskih energetskih analitčara, mogao biti ponuđen Iranu, Jordanu ili Indiji, ali je Borisov odbio da komentariše potencijalne kupce.

Bugarska je 2012. godine odustala od plana za izgradnju druge nuklearne centrale od 2.000 megavata na Dunavu sa ruskom firmom Atomstrojeksport, u blizini grada Belene, navodeći kao razlog rastuće troškove realizacije projekta, procenjenog na oko šest milijardi evra plus kamate na kredite.

Ruska kompanija Atomstrojeksport, deo Rosatoma, izvela je 2012. godine bugarski NEK pred Međunarodni arbitražni sud u Parizu, da bi Moskva i Atomstrojeksport kasnije tužili i Bugarsku, zahtevajući kompenzaciju od preko milijardu evra.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavljuje da bi prodaja naručenog reaktora i druge nuklearne opreme bila najbolje rešenje, pošto bi njegovo postavljanje, u uslovima kada je Rusija pod ekonomskim sankcijama EU zbog ukrajinske krize, bilo problematično za Bugarsku, koja je članica Unije, prenosi agencija Rojters.

Vesna Vukajlović

Izvor: www.rtv.rs