Studija o proceni uticaja na životnu sredinu za RTB Bor ponovo u prvom planu

Foto-ilustracija: Unsplash (Mladen Borisov)

Kompanija „Srbija Ziđin Koper“ podnela je zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta za povećanje kapaciteta topionice bakra u okviru kompleksa RTB Bor.

Zainteresovani mogu da izvrše uvid u sadržinu zahteva svakog radnog dana od 11 do 14 časova, u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine u Beogradu, u Ulici Omladinskih brigada 1, u sobi 428 i na vebsajtu.

Građani mogu da dostave svoje mišljenje u roku od 15 dana, od datuma objavljivanja ovog obaveštenja.

U toku nedelje potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, održale su sastanak sa Đan Simingom, generalnim direktorom kompanije „Ziđin“, većinskim vlasnikom RTB Bor.

Na sastanku je bilo reči o realizaciji projekata kompanije „Ziđin“, sa posebnim osvrtom na standarde koje je neophodno ispuniti u cilju zaštite životne sredine.

“Investicija u RTB Bor je veoma važna za nas i Vlada Srbije je tu da pomogne u realizaciji projekata i planiranih ulaganja u zelene tehnologije i zaštitu životne sredine. Oba ministarstva su tu, jer želimo da se projekti u koje investirate realizuju brže i efikasnije, budući da je to u interesu svih nas”, rekla je Mihajlović.

„Ziđin“ je ranije najavio da planira da poveća kapacitet proizvodnje katodnog bakara sa trenutnog kapaciteta od 80.000 tona na 150.000 tona godišnje, sa mogućnošću daljeg proširenja kapaciteta na 200.000 tona. Ulazni kapacitet prerade koncentrata je 400.000 tona godišnje.

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Moqvist)

Na pređašnjem sastanku sa potpredsednicom Vlade, Đian Siming je izrazio zahvalnost na podršci Vlade i Ministarstva na projektima koje kompanija realizuje u Srbiji i najavio da „Ziđin “ planira da investira u našu zemlju 1,26 milijardi dolara.

„Do sada smo u RTB Bor uložili 640 miliona dolara. Pored aktivnosti na proširenju i sanaciji postrojenja, ulažemo u zaštitu životne sredine i unapređujemo uslove i bezbednost na radu. Zasadili smo više od 56.000 sadnica u industrijskoj zoni, a za 88 odsto smanjili povrede na radu u ovoj godini“, precizirao je Siming.

Podestimo, kompanija je u septembru zaustavila rad topionice bakra i u planu je bio remont koji je, nakon kvara na opremi pogona doveo do povećane emisija dimnih gasova i negativno uticala na kvalitet vazduha u Boru.

U okviru dokumentacije koju je „Ziđin“ priložio uz zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, priložen je i izveštaj Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor u kojem su kao rezultat merenja navedene dozvoljene koncentracije oksid-azota i oksid-sumpora, kao i praškastih materija.

Jovana Canić