Probna sinhronizacija bloka A-3 u TENT-u

Srbija

tent a3 tent.rs

Sredinom protekle nedelje u termoelektrani „Nikola Tesla“ obavljena je probna sinhronizacija bloka A-3 saopšteno je iz ove termoelektrane.

Glavni inženjer proizvodnje ovog bloka i šef komisionog tima gospodin Sava Bezmarević izjavio je da je u blok A-3 ugrađena nova turbina sa povećanim stepenom korisnosti i povećanom snagom. Osim toga, zamenjen je korset generatora i 800 tona cevi na cevnom sistemu kotla i implementirana nova verzija „Siemens“ sistema upravljanja T-3000 dodao je gospodin Bezmarević. On je istakao i da će u narednim mesecima biti optimizovani novougrađeni sistemi, a biće urađena i garancijska ispitivanja.

Rekonstrukcija ovog bloka započeta je sredinom 2014. godine, a ovim projektom povećana je snaga bloka A-3 za 23MW. Takođe, rekonstruisano je i elektrofiltersko postrojenje i zamenjen je NOx gorionik uglja u elektrofilterskom postrojenju. Ovime je postignuto smanjenje emisije praškastih materija ispod 50 miligrama po metru kubnom, kao i smanjenje emisije azotnih oksida na 200 miligrama po metru kubnom.

Sandra Jovićević

foto: tent.rs